Postimehe artikkel: Milline on skandinaavia stiil?

Hiljuti küsis Postimehe toimetus minult väikest kommentaari seotuna skandinaavia stiiliga.

Abiks kodu kujundamisel: milline on skandinaavia stiil?

10. september 2015 13:11

Sisearhitekt Katariina Kalda tutvustab Postimehe koduportaalis skandinaavia stiili, mis on saanud tänapäeva sisekujunduses üheks kõige populaarsemaks sisustusstiiliks.

«Eks see on läbi aegade meile ju lähedane olnud, kuid vast meie külmakartlikena oleme üritanud end ümbritseda just millegi soojema ja näiliselt tummisemaga,» leiab Kalda. «Nüüd tundub aga skandinaaviapärane kargus, helgus ja läbipaistvus täitsa meeldiv ja püüdlemist vääriv. See on lihtne, puhas stiil, mida samas saadab ajatu elegants, funktsionaalsus, puhtad jooned ja täiuslikult viimistletud jooned mööblidisainis,» selgitab ta.

Skandinaavia stiili juures on üheks kõige olulisemas märksõnaks valgus. «Selle järgi joondub kõik muu  -  nii vorm kui värv. Valgus peab siin soonistama oma osa, sest materjalid ja värvid on üldjuhul maalähedased, murtud pooltoonid oma pastelselt pehmetes võtmes,» märgib ta.

Skandinaavia stiili iseloomustab eelkõige selle helgus ja kergus nii materjalide kui ka värvide osas. «Puhtad jooned, maalähedased materjalid ja neutraalsed toonid on kõik ju tegelikult algselt inspiratsiooni saanud Põhjamaade kargest loodusest. Toonid võivad olla küll jahedad, kuid vormid sellevõrra jälle pehmemad ja laiahaardelisemad, kui oodata julgeks või oskakski,» märgib Kalda. «Peamised värvid, mida kõige enam kasutatakse, on valged, murtud valged ja hallid toonid ning pehmed pastelsed pooltoonid loodusest. Aga väga lahe on lisada aktsendina ka ootamatult julgeid värvilaike.»

Skandinaavia stiil koju

Oma kodus skandinaavia stiili järgides on Kalda sõnul oluline olla loominguline ja avatud perekonna vajadusi silmas pidades. «Avarust ja valgust tuppa otsides on kõige kergem alustada just akendest, kaotades kõik üleliigse akna eest ja ääristades akna keleda kangaga. Nõnda on maksimum valguse tuppa toomise osas juba ära kasutatud. Valides seinakattematerjale polegi vajalik jääda päris ühetoonilise ja heleda tapeedi juurde, mida vilkad perenaised/emad kartma kipuvad. Tapeet võib olla ka lausa musta-valge kirju, kui ta toetab sümmeetriat ja jääb heaks taustaks olulisele, mis seinale riputatakse ja tuppa paigutatakse,» räägib ta.

Vaipade ja pehme mööbli valimisel võib sisearhitekti sõnul lähtuda vabalt ka tumedatest toonidest, meenutades, et looduses leidub  tumepruuni ja –halli, samblarohelist ja meresinist. «Kõik (tehis)karusnahad, pleedid ja vaibad või matid annavad samuti ruumile õdusust , soojust ja sügavust,» selgitab ta. Eestis ei kasutata sisearhitekti hinnangul skandinaavia stiili linnakodudes nii laialdaselt, kui näiteks Rootsis, kuid mõningate nüanssidega ruumi rikastades on võimalik jahedat ühetoonilisust interjööris pehmendada. «Võib katsetada näiteks julgete värvidetailidega (padjad, tekstiilid, valgustid,vaasid jne). Erineva tooni ja tekstuuri või viimistlusega puidu kasutamine pehmendab samuti üldmuljet. Praegu ongi moes miksida kokku uut ja vana, rustikaalset ja eriti peent. Nõnda on võimalik saavutada mitmekihiline ja ajaloohõnguline interjöör,» soovitab sisearhitekt.

Skandinaavia stiili olulised märksõnad:

Põrand: üldjuhul alati puitpõrand, soovitatavalt hele. Vaibaga kaetakse ainult mingi kindel ala ruumist (nt. istumisala ruumi keskel)

Värvid: domineerivad kahtlemata looduslähedased toonid, kuid samas ei saa ka täiesti erksamaid värve välistada. Mõne värvilaiguga võib alati eksperimenteerida ja veidi julgemalt sõna võtta. Olgu sees siis lihtsalt dekoratiivpadi, päevatekk vms.

Materjal: puit, puit ja veel kord puit. Mitte karta ka erinevat puidustruktuuride miksimist. Puit nii põrandal, seinapaneelidena, mööblimaterjalina. Tasub kasutada halli puiduõli, et vähendada kollakat tooni teatud puuliikide puhul (tamm, mänd)

Vormid ruumis ja mööblil: puhtad ja selged vormid. Nii arhitektuuris, kui ka mööblidisainis. Muidugi ei saa mingit pidi mööda soome kultusdisainerist Alvar Aaltost , kelle looming mõjutab siiani väga tugevalt põhjamaade disaini.

Vähe, kuid valitud aksessuaarid!

Link artiklile:

http://kodu.postimees.ee/3323431/abiks-kodu-kujundamisel-milline-on-skandinaavia-stiil

Pilt pärist: Pinterest.com